Biljarten zonder ballen.........

dinsdag 26 december 2017 om 12:20 uur /

afbeelding

Biljarten zonder ballen, machtig mooi.

 

Het is kerstmis 2017, bijna alweer een jaar voorbij en ook het jaar waarin de meeste auto’s en huizen weer dikker in de schuld of hypotheek zitten dan in de verf.

Het is biljartwinterpauze  en ik zwabber wat in gedachten verzonken door het Egchelse. Ik wens anoniem alle biljarters , inclusief  onze tegenstanders  mooie feestdagen en een succesvolle tweede helft van de competitie, hopend dat ze alle partijen , behalve tegen mij, mogen winnen.

De hoge gunfactor hoort nu een maal bij kerstmis.

 

Ik banjer wat voor het biljartmekka van Egchel, het roestige hekwerk van de overburen glinstert niet bepaald van winters aandoende regendruppels en ik besef me terstond dat we op veel invloed kunnen uitoefenen , behalve op het weer. Kerstmis hoort toch wit te zijn, zacht en intiem.. Ik banjer mijmerend verder , Egchel voelt nu leeg aan. Een Egchel grasveldje dat voor even voor de konijnen is.

 

Mijn adem verlaat als kristallen mijn mond , was nog maar even alles wit bevroren, dan pas zou ik denken dat onze biljartwinterrust ook zin heeft en dat alles is zoals het rond deze tijd moet zijn. Biljarten hoeft niet rond deze dagen en uitkijkend over Egchel voel ik toch de machtige stilte van de winterstop. Even verderop lopen Thij en Nel de beheerders van ons biljarthonkje, Nel vraagt of ik al wat geoefend heb , wetende dat ik nooit train. Ik loop mijmerend verder , maar mis nu al mijn wekelijkse partijtje. Gniffelend in stilte vervolg ik mijn weg en loop de onze secretaris tegen het lijf , die me terloops meedeelt alles onder controle te hebben en we zijn het er allebei over eens de keu een paar weken “in het vet” te laten staan. Laat ik ophouden met denken anders wordt ik dadelijk nog overreden door de mestkar. Het zijn inderdaad feestdagen als de stilte van het biljarten er even mag zijn en laat ik me niet gedragen als een zweverige Hollywood god  die blijft dromen van partijen in een beurt uitstoten en kampioen worden.

 

De konijnen van Egchel vinden hun weg wel op het lege grasveldje, de winter en de aanvang van de tweede competitie helft komen er ongetwijfeld aan. De secretaris zwaait nog even naar me in het voorbij gaan en laat me weten dat het soms wel moeilijk was het afgelopen jaar als secretaris van ons clubje door het leven te gaan. Maar ook hij verheugd zich op zijn kerstdiner. Biljarten zonder ballen kan inderdaad heel mooi zijn.. Ik loop door een lucht van langgerekte donkere wolken  en daar tussendoor doet de winterzon verwoede pogingen om deze wereld nog iets licht te geven. Maar straks laten die donkere wolken hun lading los over Egchel en ik hoop dat die nattigheid alle wereldse problemen wegspoelt naar de vergetelheid.  Het is een fascinerend beeld op deze bijna kerstdag, maar ik wil niet nat worden, ik loop even binnen bij “ons” cafeetje , misschien dat ik nog heel even een partijtje speel tegen mezelf, zekere winst !! Een beetje oefenen kan geen kwaad en heel even laat ik de ballen rollen.

 

Alle biljarters wens ik mooie feestdagen en een geweldig, gezond en succesvol  komend jaar en geniet de komende dagen van een keertje biljarten zonder ballen…

 

 Had Philipse

Reacties ()